"Deze eerste dagen vergeet ik nooit meer"

Kraamzorg

Zorg, advies en hulp tijdens een bijzondere periode in je leven

Huishoudelijke hulp

Ondersteuning waardoor u kunt genieten van een woonomgeving die op orde blijft

Verpleging en verzorging

Zorg waardoor u zolang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen

Precies de kraamzorg die bij je past

 

Voor de bevalling

Natuurlijk heb je geen kraamzorg nodig zolang je in verwachting bent. Maar wat je wél kunt gebruiken, is advies en informatie. Die krijg je van ons. Van onze kraamzorgconsulente bijvoorbeeld, die voor het eerste intakegesprek naar jou toekomt. Of van onze lactatiedeskundigen, die je nú al van alles kunnen vertellen over borstvoeding. Verder vind je in ons uitgebreid kraamzorgmagazine handige tips en checklists. Klik hier om dit magazine te downloaden.


Tijdens de bevalling

Je kunt thuis bevallen of in het ziekenhuis, afhankelijk van wat je wilt en wat de verloskundige het beste acht. Onze kraamverzorgende assisteert de verloskundige en ondersteunt jou en je man. Afhankelijk van de afspraken die een ziekenhuis gemaakt heeft, zijn we ook aanwezig bij een bevalling in het ziekenhuis.

Bij de volgende ziekenhuizen kan een kraamverzorgende van RST Zorgverleners aanwezig zijn bij de bevalling:

Almelo, ZGT (Ziekenhuisgroep Twente)
Amersfoort, Meander Medisch Centrum
Bergen op Zoom, Bravis ziekenhuis
Deventer, Deventer Ziekenhuis
Dirksland, Curamare (Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis)
Ede, Ziekenhuis Gelderse Vallei
Gorinchem, Beatrixziekenhuis
’s-Hertogenbosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis
Leiden, GeboorteHuis Leiden
Utrecht en Nieuwegein, St. Antonius Geboortezorg
Tiel, Ziekenhuis Rivierenland

In de regio Rotterdam en Dordrecht verlenen wij geen partus assistentie in de ziekenhuizen.


In de kraamperiode

De eerste dagen na de bevalling kan je rekenen op de zorg van onze kraamverzorgende. Zij zorgt voor jou en je baby; je krijgt hulp en advies bij de verzorging en voeding, zodat je dit na de kraamtijd zelfstandig kunt. En natuurlijk zorgt onze kraamverzorgende dat het huishouden op rolletjes loopt.

Ben je bevallen door een keizersnede? Dan wil je waarschijnlijk graag in je eigen omgeving herstellen. Wij hebben geschoolde kraamverzorgenden die na een keizersnede snel(ler) kraamzorg kunnen komen verlenen. Dat betekent dus dat je, mits de situatie dit toelaat, met vervroegd ontslag uit het ziekenhuis mag. De kraamverzorgende staat voor je klaar en weet precies wat je nodig hebt.

 

Soms verandert blijdschap in verdriet

Jullie verwachte kindje kan  overlijden voor, tijdens of na de bevalling. Statistisch gezien komt dit in ons land voor bij 0,8% van alle geboortes. Juist in deze periode bieden wij jullie bewezen waardevolle zorg.
Onze kraamverzorgenden staan in die intens verdrietige periode naast jullie.

 


Medische indicatie in het ziekenhuis

Het kan ook zijn dat je het advies krijgt (een medische indicatie) om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld omdat je problemen hebt gehad tijdens je zwangerschap of omdat de verloskundige het raadzaam vindt. Bij zo’n bevalling op medische indicatie word je begeleid door een gynaecoloog, geassisteerd door verpleegkundigen van het ziekenhuis. Soms verblijf je enkele dagen in het ziekenhuis ter observatie.

Ben je bevallen in het ziekenhuis of geboortecentrum met of zonder de assistentie van de kraamverzorgende en mag je naar huis dan kun je bellen voor kraamzorg. Dit betekent dat je 7 dagen per week en 24 uur per dag onze bevallingslijn kunt bellen voor een zogenaamde opstart van kraamzorg. De kraamverzorgende voert controles uit, helpt je met de voeding van je baby en geeft z.n. voorlichting en advies. Op deze manier verloopt de overgang vanuit het ziekenhuis of geboortecentrum voor jou op een rustige en veilige manier. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om deze zorg minimaal voor 2 uur aan je te geven. De opstart van kraamzorg krijgt de volgende morgen zijn vervolg in kraamzorg.

 

Medicatiegebruik bij psychische klachten

Het kan zijn dat je bekend bent met psychische klachten en dat je daarvoor medicatie gebruikt. Voor deze medicatie wordt de algemene term ‘SSRI’  gebruikt (Selective Serontonin Reuptake Inhibit). Als je deze medicatie gebruikt, beval je altijd in het ziekenhuis. Na de bevalling blijf je minimaal 12 uur in het ziekenhuis voor observatie van jou en je baby. Wanneer alles goed gaat, mag je daarna naar huis. Onze kraamverzorgenden zijn extra geschoold in de begeleiding van psychische klachten. Zij weten welke observaties in deze periode bij je baby nodig zijn en zullen je met raad en daad bijstaan.

 

Pijnbeleid

De kraamverzorgende heeft kennis en vaardigheden ten behoeve van fysieke ondersteuning rondom pijnvermindering bij de bevalling. De kraamverzorgende weet op welke punten zij moet letten tijdens de verschillende fases van de baring.

Indien nodig zal zij je advies, uitleg en praktische ondersteuning geven om de pijnbeleving te beïnvloeden. Zo nodig zal ze je stimuleren om een bad of douche te nemen ter ontspanning of ter vermindering van de pijn. Ook kan zij, naast het advies rondom ademhalingstechnieken voor de opvang van de weeën, massage of tegendruk geven van de rug- en/of beenweeën.

Naast ontspanningstechnieken zijn er ook pijnstillingsmethoden zonder medicijnen. Deze methoden kunnen thuis veilig toegepast worden. Denk hierbij aan het toedienen van steriele water injecties. De verloskundige bepaalt of degene die in partu is hiervoor in aanmerking komt.

Belangrijke contactinformatie

Bevallingslijn:
0342 - 40 54 54

24/7 bereikbaar!

 

Alarmnummer bij
technische storingen:
020 - 51 60 130
 

Telefoonnummer
Kraamzorg:

0342 - 40 54 55
 
E-mailadres:
info@rstzorg.nl