Cliëntondersteuning
Iedereen die recht heeft op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) kan hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt u of uw naaste met al uw vragen rondom het regelen van een indicatie en de uitvoering van langdurige zorg.
Wat kan een cliëntondersteuner voor u doen?
- De cliëntondersteuner geeft u gratis kortdurende hulp en begeleiding. U kunt informatie en advies krijgen over ondersteuning in verschillende thema’s: wonen, huisvesting, opvoeden, opgroeien, (preventieve) zorg, jeugdzorg, onderwijs, geldzaken, werk en inkomen.
- De cliëntondersteuner kan u de weg wijzen naar activiteiten en hulpverleners in uw buurt. Of zij organiseren hulp bij u in de buurt.
- De cliëntondersteuner kan met u mee naar een gesprek bij de gemeente. Als u het bijvoorbeeld lastig vindt om goed te vertellen wat uw vraag precies is. Natuurlijk kunt u ook zelf een familielid, vriend(in) of buurvrouw meenemen.
Hoe lang helpt een cliëntondersteuner u?
Cliëntondersteuning duurt vaak kort. Natuurlijk hangt dat af van uw vragen en uw situatie. Heeft u voor langere tijd ondersteuning nodig? Dan kan de cliëntondersteuner u helpen om die ondersteuning aan te vragen.
RST biedt clientondersteuning aan iedereen die hierop vanuit de Wmo of de Wlz een beroep doet. Klik hier voor meer informatie. Naast cliëntondersteuning van RST, kunt u ook kiezen voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Voor iemand die u helpt om keuzes te maken, of u helpt in het contact met de gemeente. De hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner is gratis.
Buiten uw WLZ-indicatie kunt u aanvullend nog particulier zorg afnemen die niet onder WLZ-indicatie vallen. De diensten en bijbehorende tarieven zijn op aanvraag beschikbaar.