Aantal uur kraamzorg

Als je zwanger bent wil je graag weten hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Dit is bij je aanmelding nog niet goed in te schatten. Het aantal uren kraamzorg is per situatie verschillend. Het hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden, maar ook van de beschikbare capaciteit in de kraamzorg.

Het aantal uren kraamzorg wordt bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). De basis is 49 uur kraamzorg bij borstvoeding en 45 uur bij kunstvoeding (exclusief partusassistentie). De geïndiceerde uren kraamzorg, gebaseerd op het LIP, worden volledig verleend indien de personeelscapaciteit toereikend is.

Beval je in het ziekenhuis? Dan wordt de periode die je in het ziekenhuis verblijft in mindering gebracht op het aantal geïndiceerde uren kraamzorg.

Intakegesprek

Rond de dertigste week van de zwangerschap houden we een intakegesprek. Hierin bespreken we jouw wensen en maken we een inschatting van het aantal uren kraamzorg dat je nodig hebt. We raden je aan om ook alvast mantelzorg te regelen voor ondersteuning waar dat nodig is.

Bij de start van de kraamzorg kijkt de kraamverzorgende met jou naar een goede verdeling van het aantal uren kraamzorg dat met jou is afgesproken.

Minder uren kraamzorg

Het kan voorkomen dat de personele capaciteit onvoldoende is om aan alle zorgvragen te voldoen. Bijvoorbeeld door een onverwacht hoge zorgvraag in een periode, een continu hoge zorgvraag in bepaalde gebieden, personeelskrapte, of door andere omstandigheden. In die situaties verlenen we minder uren kraamzorg. Je kunt dan in ieder geval rekenen op het wettelijke minimale aantal uren kraamzorg: 24 uur verdeeld over zeven of acht dagen.

Sommige cliënten kiezen zelf bewust voor het minimale aantal uren (24) kraamzorg. Dit kom gemiddeld neer op drie uur zorg per dag. Hierbij is partusassistentie (de aanwezigheid van een kraamverzorgende tijdens de ontsluitingsperiode en de eerste twee uur na de geboorte) niet meegerekend.

Herindicatie

In specifieke situaties kan er soms meer zorg nodig zijn. De verloskundige beoordeelt dan samen met de kraamverzorgende of een herindicatie van het aantal kraamzorguren nodig is.

Kraamzorg na de kraamtijd

Soms verloopt een kraamtijd anders dan verwacht en kan het zijn dat je kindje langer dan de kraamtijd in het ziekenhuis moet blijven. Dan heb je mogelijk recht op uitgestelde kraamzorg of couveuse nazorg. Bekijk hiervoor je polis of informeer bij je zorgverzekeraar.

Meer informatie over de financiering van kraamzorg vind je hier.