Borstvoeding

Borstvoeding: de natuurlijke start voor je kind

Borstvoeding is bijzonder. En natuurlijk. Het bevat alle voedingsstoffen en afweerstoffen die je kindje nodig heeft om gezond te groeien en zich te ontwikkelen en is altijd op de juiste temperatuur. Bovendien bevordert borstvoeding de hechting tussen jou en je kindje.

Wanneer je kindje aan de borst ligt, moet het krachtig zuigen aan de tepels om de melkproductie te stimuleren. Dit zuigen is erg goed voor de ontwikkeling van de kaken en de mond van je kindje. En wist je dat borstvoeding je kindje bescherming geeft tegen allerlei ziekten op de korte en lange termijn?

Keuze voor borstvoeding

Bij RST Zorgverleners vinden we het erg belangrijk dat je baby een zo goed en gezond mogelijke start maakt. Daarom maken we extra tijd vrij voor het begeleiden van je borstvoeding. Maar je moet ook bewust kiezen voor borstvoeding.

Naast dat het prachtig en natuurlijk is, is het ook niet altijd makkelijk om te kampen met pijnlijke tepelkloofjes of borstontstekingen. Daarnaast kun je natuurlijk niet goed zien of je kindje daadwerkelijk genoeg binnen heeft gekregen. Dat kan je behoorlijk onzeker maken. Zeker als je kindje veel huilt.

Het kan ook zijn dat je lichamelijk niet in staat bent om borstvoeding te geven. Dat kan zijn omdat je borst misschien om medische redenen verwijderd is. Of omdat je melkproductie niet goed werkt. Het kan dan heel erg pijnlijk zijn als je omgeving erg gefocust is op borstvoeding als enige goede manier om je kindje te voeden. Hoewel borstvoeding natuurlijk is, wordt je kindje net zo goed groot door flesvoeding.

Borstvoedingscoach van RST

Onze borstvoedingscoaches zijn speciaal opgeleid om jou tijdens je borstvoeding te helpen en naast je te staan. Zij kunnen je adviseren en begeleiden tijdens de kraamweek, maar ook daarna. Zeker wanneer het in het begin misschien even wennen is, kunnen zij je goede tips geven, waardoor je meer vertrouwen krijgt in je eigen lichaam.

Wist je trouwens dat we in het bezit van een WHO/UNICEF-certificaat, wat staat voor kwalitatief goede zorg voor voeding aan het jonge kind en borstvoeding in het bijzonder?

Stel je vraag over borstvoeding!

Voor vragen over borstvoeding kun je telefonisch contact met onze lactatiekundige Marieke. Zij is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag aanwezig om je vragen te beantwoorden. Het consulteren van een lactatiekundige wordt trouwens in de meeste gevallen gewoon vergoed door je zorgverzekering. Informeer even bij je eigen zorgverzekering voor de details.

Je kunt ook een e-mail sturen aan lactatiekundigen@rstzorg.nl Vermeldt hierin je naam, telefoonnummer, leeftijd van je kindje en kort het probleem. Binnen 24-48 uur kun je een antwoord terug verwachten. E-mailberichten zijn dus uitdrukkelijk niet geschikt voor spoedzaken! Dan verwijzen wij je graag naar ons telefonisch spreekuur of een lactatiekundige bij je in de regio. Er is telefonisch spreekuur tussen 13.00 en 14.00 uur op de genoemde dagen via telefoonnummer 0342 – 42 23 24.

Consulten aan huis

Niet alle vragen zijn telefonisch op te lossen. Het is dan fijn dat je weet dat onze lactatiekundige alle kennis in huis heeft om je te helpen.

Wanneer we er telefonisch niet uitkomen, bieden we in een aantal regio’s consulten aan huis aan. Dit kan worden aangevraagd tijdens het telefonisch spreekuur. Houd er rekening mee dat voor een consult aan huis kosten in rekening worden gebracht.

Zoek je een lactatiekundige bij je in de buurt?

Deze kun je vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen; www.nvlborstvoeding.nl.

Meer tips over borstvoeding?
Ervaringsverhalen, alles over mamacafé's en borstvoedingorganisaties