Borstvoeding

De natuurlijke start voor je kind

Borstvoeding is bijzonder. En natuurlijk. Het bevat alle voedingsstoffen en afweerstoffen die je kindje nodig heeft om gezond te groeien en zich te ontwikkelen en is altijd op de juiste temperatuur. Bovendien bevordert borstvoeding de hechting tussen jou en je kindje.

Wanneer je kindje aan de borst ligt, moet het krachtig zuigen aan de borst om de melkproductie te stimuleren. Dit zuigen is erg goed voor de ontwikkeling van de kaken en de mond van je kindje. En wist je dat borstvoeding je kindje bescherming geeft tegen allerlei ziekten op de korte en lange termijn?

Voordelen borstvoeding

Moedermelk voedt je baby niet alleen, maar het beschermt ook. Moedermelk bevat volop levende bestanddelen, waaronder stamcellen, witte bloedlichaampjes en goede bacteriën. Daarnaast vind je in borstvoeding ook nog eens andere bioactieve componenten zoals antistoffen, enzymen en hormonen, die allemaal helpen om infecties te bestrijden, ziekten te voorkomen en bijdragen aan een normale gezonde ontwikkeling.

Eerste zes maanden

Baby’s die tijdens hun eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben minder kans op diarree en misselijkheid, gastro-enteritis, verkoudheid en griep, oor- en borstinfecties en spruw. En vergeleken met baby’s die met kunstvoeding worden gevoed, is bij baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen de kans half zo klein dat ze overlijden aan wiegendood. Bijzonder hè?

Keuze voor borstvoeding

Bij RST Zorgverleners vinden we het erg belangrijk dat je baby een zo goed en gezond mogelijke start maakt. Daarom maken we extra tijd vrij voor het begeleiden van je borstvoeding.

Wist je trouwens dat we in het bezit van een WHO/UNICEF-certificaat, wat staat voor kwalitatief goede zorg voor voeding aan het jonge kind en borstvoeding in het bijzonder?

Stel je vraag over borstvoeding!

Voor vragen over borstvoeding kun je telefonisch contact opnemen met onze lactatiekundige Marieke van Beuzekom. Zij is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag aanwezig om je vragen te beantwoorden. Op die dagen is er tussen 13.00 en 14.00 uur telefonisch spreekuur via telefoonnummer 0342 – 78 77 25.

Je kunt ook een e-mail sturen aan lactatiekundigen@rstzorg.nl. Vermeld hierin je naam, het telefoonnummer, de leeftijd van je kindje en de vraag die je hebt. In de meeste gevallen krijg je dan binnen een week een reactie. E-mailberichten zijn dus uitdrukkelijk niet geschikt voor spoedzaken! In die gevallen verwijzen wij je graag naar ons telefonisch spreekuur of een lactatiekundige bij jou in de regio.

Consulten aan huis

Niet alle vragen zijn telefonisch op te lossen. Het is dan fijn dat je weet dat onze lactatiekundige alle kennis in huis heeft om je te helpen.

Wanneer we er telefonisch niet uitkomen, bieden we in een regio consulten aan huis aan. Dit kan worden aangevraagd tijdens het telefonisch spreekuur. Houd er rekening mee dat voor een consult aan huis kosten in rekening worden gebracht.

Zoek je een lactatiekundige bij jou in de buurt?

Deze kun je vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen; www.nvlborstvoeding.nl.

Meer tips over borstvoeding?
Ervaringsverhalen, alles over mamacafés en borstvoedingorganisaties