Wat kun je van ons verwachten?  

Intake en bevalling

Allereerst krijg je een intakegesprek. Tijdens dat gesprek, kun je je wensen en verwachtingen aan ons kenbaar maken. Wanneer je gaat bevallen, verlenen we waar mogelijk assistentie aan de verloskundige en ondersteunen we jou zoveel als mogelijk is. We noemen dit partusassistentie. Dit betekent dat de kraamverzorgende binnen een uur na oproep op het adres aanwezig moet zijn waar de bevalling plaatsvindt. De partusassistentie eindigt twee uur na de geboorte van de placenta, mits er geen complicaties zijn opgetreden.

Complicaties

Mocht de verloskundige na die 2 uur nog complicaties verwachten dan kan de partusassistentie in de avond/nacht worden verlengd. Overdag gaat de partusassistentie na 2 uur over in kraamzorg.

Kraamtijd

Daarna begint de kraamtijd, een week waarin we veel aandacht besteden aan hoe het met jou en de baby gaat. We begeleiden je bij het geven van borstvoeding of kunstvoeding en je krijgt informatie over belangrijke onderwerpen die betrekking hebben op de verzorging van je kindje. Daarbij betrekken we de vader en de andere kinderen van het gezin natuurlijk mogelijk.

Signaleren

Onze kraamverzorgsters letten goed op hoe het met jou en je kindje gaat. We noemen dit ook wel signaleren. Dit signaleren is erg belangrijk om tijdig te kunnen ingrijpen, mochten er omstandigheden zijn, die voor jou en de baby niet goed zijn.

Observatie

Naast het signaleren, staat het observeren. Dit betekent dat we jouw fysieke toestand goed in de gaten houden. Dit doen we onder andere door je temperatuur in de gaten te houden, de stand van je baarmoeder te meten, en te kijken hoe het met je gaat.

Samenwerking met andere professionals

Om jou de beste zorg te kunnen verlenen, werken we nauw samen met de verloskundige, de Jeugd Gezondheidszorg (JGZ), en eventuele andere zorgprofessionals die bij jouw zorg zijn betrokken. Door met elkaar samen te werken, kunnen we jou de zorg verlenen die het best aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Rouw en verlies

Het kan ook zijn dat je zwangerschap anders verloopt dan verwacht. Het komt voor dat een kindje overlijdt tijdens de zwangerschap, bevalling of in de kraamtijd. Soms onverwachts, soms na een zorgelijke periode. Onze kraamverzorgenden staan ook in deze situatie voor je klaar om je passende zorg te bieden. Ook hierin speelt onze identiteit een belangrijke rol.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

Voor het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, zijn landelijk richtlijnen opgesteld. Aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP) beoordelen we bij de intake, vlak na de bevalling én in de kraamperiode hoeveel zorg je nodig hebt. Klik hier als je meer wilt weten over het aantal uur kraamzorg per situatie.

Ja, ik wil kraamzorg van RST Zorgverleners
Meld je aan!