27 augustus 2019 - Geen Auteur

Huid-op-huid contact, kangoeroeën of buidelen

Geplaatst in:

Door RST-kraamverzorgende Wilmine de Boer

Het wordt ook wel kangoeroeën of buidelen genoemd: Je neemt je kindje bloot op je eigen blote huid en zorgt ervoor dat je zelf ontspannen ligt of zit. Deze manier van huid op huid contact met je kindje zorgt ervoor dat je kindje zich vertrouwd en veilig voelt.

Bovendien wordt het kindje gestimuleerd om zelf op zoek te gaan naar de borst. Een prachtige natuurlijke manier om je kindje een positief en warm begin mee te geven.

Gouden uur- start borstvoeding

Wanneer je je kindje het eerste uur na de geboorte op je blote huid legt, doet zich een bijzonder verschijnsel voor; je baby zal vanzelf in de foetushouding kruipen en op zoek gaan naar je borst. Een heerlijk moment om even tot rust te komen na de bevalling. Samen met je partner heb je alle aandacht voor je kindje.

Wanneer je kindje zoekt naar de borst mag je proberen hem/haar aan te leggen. Wanneer dit niet meteen lukt, is dat helemaal niet erg; je kindje zal vanzelf gaan zoeken en dat lukt het beste wanneer er rust en tijd voor is.

Belang huid-op-huid contact

Huid-op-huid contact is heel belangrijk voor je kindje. Zo wordt hij of zij gestimuleerd om zelf op zoek te gaan naar de borst. Ook blijft de temperatuur van je baby goed op peil door de lichaamstemperatuur van de ouders. Daarnaast worden het bloedsuiker en de ademhaling gereguleerd door het huid-op-huid contact. Door al deze voordelen kost het je kindje weinig energie om te leven. Deze energie kan dan naar het gewicht toe gaan.

Positieve invloed op hersenontwikkeling

Naast al de bovenstaande voordelen, heeft huid-op-huid contact ook een bewezen positief effect op de hersenontwikkeling en het het slaappatroon van je kindje. en heeft het een positief effect op het borstvoedingsverloop. Wanneer er alle tijd en rust voor huid-op-huid contact, zal dit bovendien de hechting tussen jou en je kindje bevorderen.

Bacteriën

Wanneer je baby bloot bij je op de borst ligt, wordt hij gekoloniseerd door dezelfde bacteriën als die van jou. Samen met het geven van borstvoeding is dit een belangrijke preventie tegen allergieën.

Natuurlijk leefgebied

De armen van papa en mama vormen het natuurlijk leefgebied voor je kindje. Wanneer je kindje hiervan verwijderd wordt, kan dit stress opleveren voor je baby waardoor hij te slaperig wordt, veel gaat huilen of zelfs apathisch wordt.

Prematuur baby’s

Een couveuse is geen natuurlijke leefomgeving voor je kindje. Dat betekent dat wanneer je kindje door omstandigheden in de couveuse moet liggen, buidelen dus extra belangrijk is. Daarnaast levert het, naast de bovengenoemde voordelen, bij prematuur baby’s nog meer voordelen op. Zo neemt de behoefte aan extra zuurstof vaak af wanneer de baby’s bij de ouders liggen, hun temperatuur is meestal stabieler en zelfs beter dan in de couveuse. Ook wordt de ademhaling regelmatiger.

Neem er rustig de tijd voor

Al met al is het hebben van huid-op-huid contact niet alleen fijn voor jou, maar levert het ook enorm veel voordelen op voor je kindje. Bijna alle baby’s vinden het buidelen heerlijk en vallen tevreden in slaap. Het is wel belangrijk dat je voor buidelen rustig de tijd neemt, dit betekent ten minste 30 minuten en het liefst nog langer. ​