18 juli 2019 - Geen Auteur

Je kindje leren kennen

Geplaatst in:

Door: RST-kraamverzorgende Wilmine de Boer

Tijdens je zwangerschap weet je nog niet hoe je kindje eruit ziet, toch kun je er al veel van houden. Zeker wanneer je de baby gaat voelen, wordt het allemaal nog echter.

Tijdens de zwangerschap kun je al heel goed conatct maken met je kindje. Dit kun je bijvoorbeeld te doen door te praten tegen je kindje, je buik te masseren of ‘samen’ muziek te luisteren. Op die manier ontstaat er tijdens de zwangerschap al een band met je kindje.

Na de bevalling

Wat een bijzonder moment als je je kindje voor het eerst ziet en kan aanraken. Het voelt zo vertrouwd. Je zult merken dat de verloskundige of kraamverzorgende het kindje op jouw blote huid legt. Er zijn al heel wat onderzoeken die hebben bewezen dat dat eerste huid-op-huid ontzettend belangrijk is voor mama en kind. Zo heeft het invloed op de temperatuur van de baby, de hartslag en de ademhaling en het bloedsuikergehalte.

Wanneer een baby alleen is, heb je grotere kans dat deze waarden minder goed zijn . Daarbij zorgt huid-op-huidcontact meteen na de geboorte ervoor dat de baby gekoloniseerd wordt door dezelfde bacteriën als die van de moeder. Hiervan wordt gedacht dat het, naast het geven van borstvoeding, belangrijk is bij de preventie van allergieën.

Stemherkenning

Het kindje herkent direct na de geboorte de stem van papa en mama. Dat zijn immers de stemmen die hij of zij tijdens de zwangerschap altijd hebben gehoord. Het is fijn als je praat tegen je kindje en hij/zij er rustig van wordt. Je zult merken dat je kindje nog veel behoefte heeft aan geborgenheid en warmte, net als in de baarmoeder.

Huiltjes herkennen

Na de bevalling ga je je kindje steeds meer leren kennen. Je weet steeds beter wat hij/zij jou wil duidelijk maken door middel van geluidjes en bewegingen. Best spannend, deze zoektocht. Daarom zal je kraamverzorgster jullie als ouders hierin begeleiden de eerste week na de bevalling. Zo helpt zij je bijvoorbeeld de huiltjes van de baby makkelijker te herkennen.

Vertrouw op je gevoel

Het ouderschap is een grote ontdekkingstocht die niet altijd makkelijk zal zijn.Je zult niet altijd overal een oplossing voor hebben. Neem er alle tijd voor om je kindje te leren kennen en te kijken naar zijn/haar behoeften. Vaak weet je als ouders het beste wat je kindje nodig heeft en als ouders mag je ook op je gevoel vertrouwen, want je eigen gevoel is vaak het allerbeste!