30 januari 2024 - rstzorg

“Voor ons niets anders dan RST”

Geplaatst in:

Hij kent Europa als zijn broekzak. Als chauffeur maakt meneer Baan (78) vaak lange ritten door ons continent. Hij geniet van zijn werk. Als hij op 65-jarige leeftijd pensioengerechtigd wordt, kan hij het chauffeursvak niet loslaten. Hij stapt over op de taxi en rijdt nog tien jaar vanuit Rijssen naar tientallen plekken in Europa. “Het leukste wat ik ooit gedaan heb”, zegt hij glunderend. Maar dan valt hij van een ladder en breekt zijn been.

Tijdens zijn herstel, begint ook zijn hart ‘raar te doen’. Hij wordt geopereerd, maar krijgt last van zware complicaties, waardoor hij zeven weken in het ziekenhuis verblijft. “Ik heb er weinig van meegekregen, maar ben ontzettend ziek geweest. Het is echt kantje boord geweest.”

Gedeelde identiteit

Na de lange ziekenhuisopname sterkt meneer Baan langzaam aan in een verzorgingshuis. Als hij na een half jaar naar huis mag, probeert zijn vrouw de zorg eerst zelf op zich te nemen. Maar ze merkt al snel dat de zorg te zwaar is. “Ik moest behoorlijk intensief verzorgd worden. Bovendien had ik aan het lange liggen een klapvoet overgehouden, waardoor ik niet meer kon lopen.”

Het stel besluit RST Zorgverleners in te schakelen, een zorgorganisatie die ze kennen van diverse advertenties en van horen zeggen. “Voor ons een logische stap, omdat deze organisatie nauw aansluit bij onze kerkelijke achtergrond.”

Zorg met aandacht

Twee keer per dag komen de verzorgenden en verpleegkundigen langs om meneer Baan te wassen, aan te kleden en ’s avonds naar bed te helpen. “Twee keer in de week werd ik gedoucht, ze hielpen mijn kousen en brace aan en uit te doen. Het is bijzonder hoe lief en meelevend ze allemaal zijn. Ik kan niet anders zeggen dat de zorg uitstekend is. Het maakt niet uit wie er komt uit het team, het zijn allemaal toppers.”

Rommelen

Inmiddels heeft meneer Baan het leven weer zo goed als mogelijk opgepakt. Zijn rijbewijs is ingeleverd en hij brengt zijn tijd door met ‘rommelen’ in en om het huis. “Een beetje prutsen, in de tuin rommelen of houtbewerken.” Daarnaast gaat hij drie dagen per week naar een zorgboerderij in de buurt. “Een fijne dagbesteding, waar ik ook andere mensen ontmoet.”

Positieve ervaringen

Zijn vijf kinderen en veertien kleinkinderen houden hem jong. Ze wonen allemaal binnen een straal van 500 meter om hem heen en komen vaak even binnenwaaien. De traplift helpt hem op en neer naar boven. Of hij weer voor RST Zorgverleners zou kiezen? “Geen twijfel mogelijk. Een vriendin van mijn vrouw kreeg enkele weken geleden last van haar rug. Ze had thuiszorg nodig. Toen hebben we haar direct RST aangeraden. Een week daarna was alles al geregeld en had ze hulp. Ze is er ontzettend blij mee. Dus wat ons betreft niks anders meer dan RST.”