17 november 2023 - Edith Hazenboom

Zorgen voor jezelf tijdens de zorg voor de cliënt: Sterk in je Werkweek

Deze week is het de Sterk in je Werkweek. We reflecteren op hoe we voor onszelf kunnen zorgen terwijl we ook de zorg voor de cliënten hoog houden. Vandaag praten we met Bep Siebelink, verpleegkundige en cliëntplanner van het thuiszorgteam in Ede, die letterlijk een frisse wind brengt in haar werkweek!

Ik ontmoet Bep in ons kantoor in Ede. Ze komt aan op de fiets, haar dienst is net afgelopen. We pakken een kopje koffie om op te warmen. “Fietsen is heerlijk omdat je lekker buiten bent”, begint Bep haar verhaal. Voor haar is fietsen niet alleen een manier om van A naar B te komen, maar een manier om van de wereld om haar heen te genieten. “Je zintuigen gebruik je veel meer, je voelt bijvoorbeeld de wind in je haren, je ruikt de bomen en het gras. Zo ben je weer helemaal verfrist als je bij de volgende cliënt komt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Je leeft veel meer op de fiets dan in de auto, maar ik ben wel een redelijke mooi-weerfietser”, geeft ze lachend toe. Is het ’s ochtends droog, dan pakt ze de fiets, maar wel met een regencape in de fietstas. Beter voorbereid dan doorweekt.

Bep is nu elf jaar verpleegkundige en heeft vanaf het begin al veel van haar ritten op de fiets doorgebracht, vooral in haar vertrouwde teams in Lunteren en Ede. “Met de auto voel ik me minder fit en zit ik vaker vast in het verkeer door een verkeersomleiding. Daarnaast is parkeren altijd een probleem. En op de fiets ben ik vaak sneller dan met de auto!”, deelt ze. Fietsen biedt haar de vrijheid om snel en fris bij haar cliënten te zijn.

Cliënten keken in het begin misschien wat verbaasd naar Beps vervoerskeuze. “Ze vinden het allemaal dapper”, zegt Bep.  Ze voegt eraan toe dat fietsen voor haar eerder vanzelfsprekend dan dapper is. “Als je ervan geniet, is het geen opgave, toch?”

De voordelen van fietsen beperken zich niet tot gemak. Bep deelt dat het ook een positieve invloed heeft op haar fysieke gezondheid. “Ik hoef niet naar de sportschool. Als ik thuiskom, heb ik mijn beweging al gehad”, zegt ze met een glimlach.

Voor collega’s die overwegen vaker te fietsen, heeft Bep een eenvoudige boodschap: “Voel je fit en pak de fiets!” Ze moedigt iedereen aan om te genieten van de buitenlucht, het gemak van de fiets, vooral in drukke stadsgebieden, en de positieve effecten op fysieke en mentale gezondheid.

Het bewijs van het voordeel van fietsen werd direct geleverd: toen we naar een andere locatie moesten om de foto te maken voor dit artikel, won Bep het zelfs van mij, terwijl ik met de auto was. Dit bewijst maar weer dat fietsen niet alleen gezond en verfrissend is, maar ook snel en praktisch.

Blijf ook sterk in je werkweek! Wie weet ontdek jij binnenkort ook de vrijheid van fietsende verfrissing! En voor mezelf, misschien moet ik toch maar vaker de fiets pakken 😉.

De Sterk in je Werkweek is een initiatief dat gericht is op het welzijn en de ontwikkeling van zorgprofessionals. Het thema van dit jaar is ‘Energiek op de werkvloer’. Het interview met Bep Siebelink illustreert hoe zij als verpleegkundige een actieve rol speelt in het bevorderen van haar eigen welzijn door te kiezen voor een gezonde en verfrissende manier van transport, namelijk fietsen, en hoe dit een positieve invloed heeft op haar werk en gezondheid.