20 mei 2020 - Geen Auteur

Aan de frontlinie in de strijd tegen corona

Jacolien Buter-Hakvoort (36) is getrouwd met Johannes en samen hebben ze vier kinderen. Ze werkt bij RST Zorgverleners, waar ze actief is als verzorgende in Het Top en in de thuiszorg.

Familietaken

“In Het Top zijn er zes bewoners die 24-uurszorg nodig hebben, en als ik werk help ik ze met aankleden, en wassen. Sinds de coronacrisis zijn daar wat dingen bijgekomen; we nemen nu bijvoorbeeld familietaken over. De bewoners krijgen geen bezoek en daarom proberen wij er extra voor hen te zijn. We bedenken creatieve oplossingen nu de zorg van mantelzorgers en vrijwilligers wegvalt. Eén collega heeft bijvoorbeeld in haar vrije tijd de haren van een cliënt geknipt. De bewoners die zelfstandig wonen in Het Top vallen niet onder onze verantwoording, maar bij sommigen komen we langs voor thuiszorg. Bij contact met cliënten dragen we altijd beschermende middelen.”

Moeilijk te verstaan

“We werken met handschoenen aan en een mondkapje op. Dat was voor veel mensen even wennen, vooral in de thuiszorg. Je bent vaak onherkenbaar met zo’n kap op, dus als ik binnenkom doe ik van een afstand even het kapje naar beneden en vertel wie ik ben. Het is voor de mensen ook moeilijker te verstaan, omdat de meeste mensen met een slechter gehoor naar de lippen kijken om te begrijpen wat je zegt.”

Naar buiten

“Vorige week besloten we om met de bewoners op ons terras buiten te gaan zitten. Ze waren al in geen twee maanden meer buiten geweest, kun je nagaan hoe blij ze waren! In de weken daarvoor had ik al een lekker kleurtje opgedaan, waardoor de bewoners vroegen hoe ik zo bruin kwam. ‘Ik zat ook altijd buiten’, mijmeren ze dan.”

Geen contant geld

“Ik zou een boodschapje doen voor een cliënt en deze gaf mij contant geld mee. Toen ik probeerde uit te leggen dat ze dat niet meer aanpakken in de winkels, begreep ze daar niets van. De familie moest een pinpas regelen, en dat zijn lastige dingen.”

Kerktelefoon

“De kerktelefoon ploft automatisch aan bij de bewoners. Naast de zondagsdienst is er op woensdagavond een bezinningsmeditatie en op vrijdag een weeksluiting. Je merkt echt dat de bewoners daar de hele dag naar uitkijken.”

Hart onder de riem

“Bij het verzorgingstehuis blijven de huidige maatregelen gelden, dus daarin is nog geen verandering. We letten goed op dat de cliënten de unit niet verlaten. We hebben hun welzijn hoog in het vaandel staan. Mijns inziens kijkt iedereen goed uit en houdt zich aan de maatregelen. Zelf kijk ik goed uit op de plaatsen waar ik kom. RST Zorgverleners stak ons de laatste maanden af en toe een hart onder de riem met chocolaatjes, het is leuk om te weten dat er aan je gedacht wordt.”

Dit artikel verscheen op 19 mei 2020 in Het Urkerland. Tekst: Edi Visser.