15 oktober 2020 - Mark van Gameren

Update: Aangescherpte coronamaatregelen in de kraamzorg

Geplaatst in:

Op maandag 28 september 2020 heeft het kabinet strengere maatregelen aangekondigd om het coronavirus onder controle te krijgen. De nieuwe regels zijn op dinsdag 29 september om 18.00 uur ingegaan. Op deze pagina informeren wij je wat dat betekent voor de kraamzorg die RST Zorgverleners geeft.

Kraambezoek

Het aantal coronabesmettingen in de privésfeer is de afgelopen tijd flink toegenomen. Daarom doen wij een dringend beroep om geen kraambezoek te ontvangen als onze kraamverzorgende aanwezig is. Afhankelijk van de regio waar je woont en het risiconiveau daar, is het eventueel wel mogelijk om één vaste bezoeker aan te wijzen die tijdens de kraamweek kortdurend op visite komt. Stem dit goed af met je kraamverzorgende.

Wij adviseren om ook terughoudend te zijn met het ontvangen van kraambezoek in de avonduren. De richtlijn is om maximaal 3 bezoekers (bij voorkeur uit één huishouden) tegelijk te ontvangen.

Gezondheidscheck

Het is belangrijk dat je iedere bezoeker voorafgaand aan het kraambezoek vraagt om een gezondheidscheck te doen. Kan een bezoeker één van de gestelde vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan moet deze persoon thuis blijven.

Gezondheidsklachten

Heb je zelf of heeft een van je huisgenoten last van verkoudheidsklachten, of van andere klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het dringende advies om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een coronatest. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de (verdere) inzet van kraamzorg. Het maken van een afspraak voor een coronatest kan telefonisch via 0800 – 1202 of online (met DigiD).

Kraambezoek ontvangen is niet toegestaan totdat de testuitslag bekend is (bij een negatieve uitslag) of totdat iedereen in je gezin minimaal 24 uur klachtenvrij is (bij een positieve uitslag).

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als jij, iemand in je gezin, of onze kraamverzorgende verkouden is én de uitslag van de coronatest negatief is, dan werkt onze kraamverzorgende met een mondkapje en handschoenen.

Is de testuitslag bij jou of iemand uit je gezin positief? Dan werkt onze kraamverzorgende met een mondkapje, handschoenen en een speciaal schort. De zorguren worden in dat geval ingekort naar kortdurende, noodzakelijke zorg bij jou thuis, aangevuld met zorg op afstand via beeldbellen.

Inzet leerlingen/stagiairs

Voor onze leerlingen en/of stagiairs die op dit moment bezig zijn met hun stage in de kraamzorg, geldt dat zij hiermee door kunnen gaan zolang zij geen gezondheidsklachten hebben. Zijn die er wel? Dan worden ze niet ingezet. Leerlingen en/of stagiairs moeten zich dan laten testen en mogen pas weer aan het werk als de testuitslag negatief is, of als zij minimaal 24 uur klachtenvrij zijn.

Verder geldt dat een stage pas vervolgd kan worden als het gehele kraamgezin en onze kraamverzorgende klachtenvrij zijn.

Overige maatregelen

Naast de hierboven genoemde maatregelen, adviseren wij om:

  • 1,5 meter afstand te houden tot andere personen. Dat betekent dat er op een slaapkamer zeer beperkt bezoek mogelijk is.
  • kraambezoek altijd een afspraak te laten maken. Dat voorkomt dat er meer dan 3 bezoekers tegelijk binnen zijn.
  • kraambezoek alleen buiten de werktijden van de kraamverzorgende te ontvangen, met een maximum van 3 personen (uit één huishouden) tegelijk.
  • zeer terughoudend te zijn met het ontvangen van bezoek dat net is teruggekeerd van vakantie of in een regio woont waar het risiconiveau ‘Zorgelijk’ of ‘Ernstig’
  • gebruik te maken van raamvisite, videobellen en bezoekers buiten te ontvangen als het weer het toelaat.
  • de situatie in jouw woonplaats goed in de gaten te houden. Hoor je, bijvoorbeeld van de verloskundige, dat er meer besmettingen zijn, overleg dan of en hoeveel bezoek verantwoord is.

Zorguren

Bij capaciteitsproblemen vanwege het coronavirus, moeten wij de zorguren afschalen. Dat betekent dat we dan minder zorguren aan bed kunnen geven dan bij de intake was geïndiceerd. Eventueel kan dit worden aangevuld met zorg op afstand.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur bellen op telefoonnummer 085 – 808 20 85. Een leidinggevende Kraamzorg staat je dan te woord.

Update 15 oktober 2020

Om ervoor te zorgen dat het aantal coronabesmettingen daalt, heeft het kabinet de maatregelen nog verder aangescherpt. Voor het ontvangen van bezoek thuis, gelden vanaf 14 oktober 22.00 uur nieuwe regels.

Je mag maximaal drie personen per dag ontvangen. Het advies is: tijdens één bezoekmoment.

In verband met de veiligheid van onze medewerkers, is het niet mogelijk om bezoek te ontvangen op het moment dat de kraamverzorgende aanwezig is. ’s Avonds geldt nog steeds het advies om tijdens de kraamtijd terughoudend te zijn met het ontvangen van bezoekers. Is de kraamverzorgende overdag alleen geweest? Dan geldt dat er in de avonduren maximaal twee personen op visite mogen komen. Heb je overdag zorg gehad van onze kraamverzorgende én een leerling? Dan is er ’s avonds nog maximaal één bezoeker welkom.

Kraamverzorgenden, verloskundigen en leerlingen in opleiding vallen onder de drie bezoekers per dag die de overheid adviseert. Wij laten onze leerlingen graag zo lang mogelijk meelopen met de kraamverzorgende, zodat zij binnen enkele maanden hun diploma kunnen halen. Hiervoor vragen wij je begrip.