5 september 2019 - Wilmine de Boer

Borstvoeding geven

Geplaatst in:

Door RST-kraamverzorgende Wilmine de Boer

Tijdens je zwangerschap sta je voor de belangrijke keuze om wel of niet te starten met het geven van borstvoeding. Wanneer je voor borstvoeding kiest, is het goed om je daar vooraf in te verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld een voorlichtingsavond bij de verloskundige bezoeken of informatie te verzamelen via internet of door het lezen van een borstvoedingsboek.

De eerste keer borstvoeding geven

In het eerste uur na de geboorte van je kindje zal de verloskundige of kraamverzorgende proberen om je baby aan de borst te leggen. Zodra je kindje op je buik ligt, zal het op zoek gaan naar je tepel. Het is heel normaal als dat niet gelijk in een keer goed gaat. Soms kost het wat meer tijd en geduld, dan je misschien had gedacht. Neem daarom lekker de tijd voor dit bijzondere moment.

Wennen

Je baby en jij moeten wennen aan elkaar en aan het voeden. De eerste dagen zal je baby veel willen zuigen aan de tepel. Hiermee stimuleert hij de aanmaak van de borstvoeding. Het hormoon van prolactine regelt deze aanmaak van voeding. Al tijdens je zwangerschap is dit hormoon sterk verhoogd bij de moeder.

Colostrum- vloeiend goud.

De eerste druppels voeding die een baby binnenkrijgt heet colostrum. Het is goudgele volle melk, rijk aan voedingstoffen, eiwitten, vitamines, mineralen en antistoffen. Deze antistoffen zijn het meest belangrijk voor een goed darmstelsel en voor het spijsverteringskanaal. De darmen van je baby zijn namelijk nog niet volgroeid bij de geboorte en colostrum biedt bescherming tegen bacteriën en virussen.

Klein maagje

Het maagje van je baby is de eerste dagen nog erg klein. Het is zo klein als een druif van +/- 5 cm. Een paar druppels colostrum is de eerste dagen genoeg voor je baby. Hoe vaker je hem aan de borst legt hoe meer hij binnenkrijgt.

Overgang rijpe moedermelk

Na twee tot vier dagen verandert de borstvoeding in rijpe moedermelk. Je borsten worden steeds voller en steviger en er wordt romige witte melk aangemaakt. Om de borstvoeding te stimuleren, is veel aanleggen dan ook belangrijk. Na het voeden zullen je borsten weer soepel aanvoelen. Ook groeit het maagje van je baby en heeft hij per dag meer voeding nodig.

Gewicht

Omdat de voeding de eerste dagen na de geboorte nog op gang moet komen, zal je baby in eerste instantie wat gewicht verliezen. Nadat de borstvoeding goed op gang is gekomen, zal hij weer gaan groeien. Dit is heel normaal en gebeurt bij elke baby. Omdat een baby uit de baarmoeder ineens zelf zijn temperatuur moet regelen, zelf ademhalen en zelf drinken kost dit ook energie en dus ook wat gewicht.

Als moeder kun je er best onzeker van worden als je baby afvalt en niet elke voeding aan de borst goed wil lukken. Je kraamverzorgster zal je hierin begeleiden en je helpen om te kijken naar de voedingssignalen van je baby. Een gezonde baby is meestal met 2 weken weer op zijn geboortegewicht. Vanaf dag 4/5 is het normaal als je kindje 20 tot 30 gram per dag gaat groeien. Je kraamverzorgster zal per dag het aantal luiers in de gaten houden, om te weten of je kindje voldoende voeding binnenkrijgt.

Voedingssignalen

Zoals al eerder gezegd, zal je kraamverzorgende je helpen om te leren wat de voedingssignalen van je kindje zijn. Denk bijvoorbeeld aan sabbelen op de handjes, zoeken met het mondje, zuigbewegingen met het lipje, veel bewegen van armen en benen en wanneer je het lipje aanraakt zal direct het mondje opengaan. Wanneer je bij deze voedingssignalen je baby aan de borst legt zal hij effectief gaan drinken. Krijgt je baby dan geen voeding, dan zal hij gaan huilen. Het is dan goed om je baby eerst te troosten voordat je gaat voeden.

Niet meetbaar

Bij het geven van borstvoeding denken veel moeders dat het niet meetbaar is hoeveel hun kindje binnenkrijgt. Toch is dit niet helemaal waar. Zoals eerder al benoemd, is het wel enigszins te meten aan het aantal natte luiers. Een goed drinkende baby plast minimaal zo’n 6 keer per dag. Wanneer je baby tevreden is na de voeding krijgt hij in principe genoeg. Is je baby nog onrustig en vertoont hij weer voedingssignalen wil zal hij nog wat extra willen. Eigenlijk is het een kwestie van vraag en aanbod; je kindje geeft aan wat hij wil en als moeder kun je dat geven. Dit gaat niet op schema’s maar echt op verzoek en naar de behoefte van je baby!

Wilmine de Boer is 2 jaar kraamverzorgende bij RST. In deze blogserie vertelt zij over haar ervaringen bij RST en geeft zij informatie over verschillende onderwerpen rondom geboorte en opvoeding. Lees en geniet mee!