27 augustus 2020 - Mark van Gameren

Coronamaatregelen in de kraamzorg blijven gelden

Geplaatst in:

De afgelopen tijd heeft de overheid de coronamaatregelen op verschillende punten aangescherpt. Aanleiding hiervoor is onder meer de toename van het aantal besmettingen in de privésfeer. Om die reden blijven onze adviezen over het ontvangen van kraambezoek gelden.

RST Zorgverleners vraagt om voorzichtig te zijn wat betreft het aantal bezoekers dat je ontvangt als de kraamverzorgende aanwezig is. Probeer een of twee personen uit één huishouden te ontvangen. Stem dit met je kraamverzorgende af.

Het is van belang om vooraf te vragen of bezoekers klachtenvrij zijn. Is dat niet het geval? Dan moet je het bezoek weigeren.

Heb je zelf of heeft een van je huisgenoten last van klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het nodig om zo snel mogelijk een coronatest uit te laten voeren. Het ontvangen van kraambezoek is niet toegestaan totdat de testuitslag bekend is (bij een negatieve uitslag) of totdat iedereen in je gezin klachtenvrij is (bij een positieve uitslag).

Daarnaast adviseren wij om:

  • 1,5 meter afstand te houden tot andere personen. Dat betekent dat er op een slaapkamer zeer beperkt bezoek mogelijk is.
  • Kraambezoek altijd een afspraak te laten maken. Dat voorkomt dat er te veel bezoekers tegelijk binnen zijn.
  • Kraambezoek bij voorkeur buiten de werktijden van de kraamverzorgende te ontvangen.
  • Terughoudend te zijn met het ontvangen van bezoek dat net is teruggekeerd van vakantie. In vakantietijd hebben mensen meer contacten. Dat zorgt voor een verhoogd risico op besmetting.
  • Gebruik te maken van raamvisite, videobellen en bezoekers buiten te ontvangen als het weer het toelaat.
  • De situatie in jouw woonplaats goed in de gaten te houden. Hoor je, bijvoorbeeld van de verloskundige, dat er meer besmettingen zijn, overleg dan of en hoeveel bezoek verantwoord is.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur bellen op telefoonnummer 085 – 808 20 85. Een leidinggevende kraamzorg staat je dan te woord.