2 juli 2020 - Wilmine de Boer

Gezonde voeding na je bevalling

Geplaatst in:

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je gezond eet. En dat is logisch! Want het kindje in jouw buik is volledig afhankelijk van jouw voedingsinname. Maar niet alleen tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te eten. Ook na de zwangerschap is een gezond voedingspatroon onontbeerlijk.

Voeding en borstvoeding

Een gezond voedingspatroon is de basis voor je functioneren elke dag. Nu je lichaam geen kindje meer draagt, betekent dat dat je voedingspatroon verandert. Je hoeft geen rekening meer te houden met bepaalde voeding die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Maar ook je stofwisseling verandert. De laatste maanden heeft je kindje veel ruimte ingenomen, waardoor je darmen niet optimaal hebben gefunctioneerd. Daarnaast zorgen zwangerschapshormonen ook voor een vertraging van je stofwisseling. Je zult je darmen dus weer even flink aan het werk moeten zetten. Daarnaast spreekt borstvoeding je vetreserves aan. Het aanmaken van moedermelk en de verzorging van je kindje vragen veel energie. Wanneer je pasgeboren baby borstvoeding krijgt, verbrand je al gauw 500 calorieën per dag extra. Eet je gezond, dan gaat het geven van borstvoeding niet ten koste van je eigen reserves en raak je ook nog eens sneller je zwangerschapskilo’s kwijt. Je slaat immers tijdens de zwangerschap een aantal kilo vetreserve hiervoor op.

Ritme

Om je lekker te blijven voelen en voldoende energie op te doen, is een gezond voedingspatroon onontbeerlijk. Zorg voor ritme en regelmaat in je eetpatroon. Begin ‘s ochtends altijd met een ontbijt, ook al kost dat je moeite. Door een stevig ontbijt, komt je stofwisseling voor die dag goed op gang. Zeker aan het begin van de borstvoeding is het erg belangrijk om voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten binnen te krijgen. Fruit, groente en volkoren graanproducten bevatten extra voedingsstoffen die je helpen een gezond en conditioneel goed lichaam te houden, wat tegen een stootje kan.

Drink veel!

Drink ten minste twee tot tweeënhalve liter water per dag. Dit is nodig om voldoende vocht in je bloedvaten te houden. Wanneer je borstvoeding geeft, verbruikt je lichaam namelijk extra veel vocht. Maar ook je urinewegstelsel heeft veel vocht nodig om gezond te blijven functioneren. Wanneer je kindje ongeveer twee maanden oud is, drinkt het bijna een liter melk per dag. Dat vocht komt allemaal uit jouw lichaam. Je snapt dus, dat het belangrijk is dat jij je vochtbalans goed op peil houdt. Bovendien geeft water je stofwisseling een enorme boost. Een goede graadmeter is je urine. Wanneer je urine geurloos is, en licht van kleur, drink je voldoende.

Afwisselend voedingspatroon

Zorg voor voldoende afwisseling in je voeding; eet een à twee keer in de week vis, en een keer vegetarisch. Vlees is gezond, maar met mate. Eet voornamelijk koolhydraatrijke, volkoren producten, zoals: bruin brood, aardappelen. Wit brood bevat weinig vezels, waardoor je darmen kunnen verstoppen. De leidraad is dat borstvoedende moeders alles kunnen eten wat ze gewend waren. Je kindje is in de buik namelijk al gewend geraakt aan jouw voedingspatroon. Je hoeft dus geen voedingsmiddelen te laten staan uit angst voor krampjes.  Gezond verstand en gevarieerde voeding en ‘overdaad schaadt’ zijn de richtlijnen van borstvoedingsorganisaties.  Een langdurig eenzijdig dieet, dat al voor de zwangerschap werd gevolgd, kan echter wel consequenties hebben voor de baby, omdat het al voor de geboorte kan leiden tot vitaminetekorten.

Beweging

Naast een gezond voedingspatroon is het natuurlijk belangrijk om veel te bewegen. Laat de auto eens staan, en ga vaker fietsen of lopen. Neem je kindje lekker mee in de kinderwagen voor een heerlijke wandeling. Op die manier hoeft beweging niet moeilijk te zijn, en je zult zien dat je er energie van krijgt.

Meer weten? Op de website van La Leche League staat ook veel informatie over borstvoeding en een gezonde leefstijl.