11 mei 2020 - Mark van Gameren

RST Zorgverleners gaat medicatie digitaal aftekenen

Geplaatst in: ,

Begin juni gaan enkele teams in de wijkverpleging van RST Zorgverleners als test aan de slag met het digitale toedienregistratiesysteem van nCare. Aanleiding is een succesvolle subsidieaanvraag die het mogelijk maakt de medicatieveiligheid te verbeteren.

Door het coronavirus en de overheidsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, staat de zorg aan thuiswonende, kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking onder druk. De behoefte om juist in deze tijd meer digitale zorg op afstand te kunnen bieden aan mensen thuis groeit, ook binnen RST. Om zorgorganisaties daarin te ondersteunen, heeft de overheid een tijdelijke regeling in het leven geroepen: de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) COVID-19. RST Zorgverleners heeft daarvoor een subsidieaanvraag gedaan die inmiddels is toegewezen. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn te starten met het digitaal aftekenen van medicatie. nCare en CareConnections ondersteunen daarbij.

Positieve ontwikkeling

Arne Wessels, wijkverpleegkundige bij RST Zorgverleners en lid van de werkgroep innovatie, is blij met deze ontwikkeling: “Op dit moment registreren we de medicatie nog op een papieren aftekenlijst. Deze zit in de zorgmap die bij de cliënt thuis op tafel ligt. Maar dat is met het huidige coronavirus niet ideaal. We doen er alles aan om verspreiding van het virus te voorkomen. Daarom zijn we blij dat we door de succesvolle subsidieaanvraag nu snel aan de slag kunnen met deze vorm van e-health.”

Voordelen

Naast het digitaal registreren van toedieningen, is het ook mogelijk om via de systemen en applicaties van nCare medicatie te bestellen, een digitale dubbelcontrole uit te voeren bij risicovolle medicijnen en per medicatie opmerkingen toe te voegen. “Het vermindert de kans op medicatiefouten en bespaart ons tijd”, aldus Wessels.

Implementatie

Voor de zomervakantie gaan twee teams in de Verpleging & Verzorging aan de slag met het testen van het digitale toedieningsregistratiesysteem van nCare. Het streven is om het systeem na de zomervakantie verder gefaseerd te implementeren in alle andere teams binnen de wijkverpleging.