26 juli 2023 - rstzorg

Vanuit de (rol)stoel een lekker stukje fietsen

Geplaatst in:

Op een echt stalen ros stappen en rijden door de dreven, dat gaat niet meer, maar fietsen kunnen de bewoners van De Meestershof in Staphorst wel. Sinds kort staat er een apparaat van Fietslabyrint. Niet de deur uit en toch heerlijk fietsen, net als vroeger.

Fem Spiker, verzorgende IG bij RST Zorgverleners in Staphorst, zag anderhalf jaar geleden een apparaat, waarbij mensen vanuit hun (rol)stoel en voor een groot scherm kunnen fietsen, met geluiden en al. Fietsroutes kunnen ingevoerd worden en zo kunnen minder mobiele mensen toch door hun eigen omgeving rijden. Niet alleen heel leuk, maar ook goed voor lijf en leden, want de benen moeten bewogen worden en dat zorgt voor minder spierafbraak en een betere conditie.

Dat moeten wij ook hebben, dacht Fem. Al snel kwam ze erachter dat het bedrijf dat die dingen maakt Fietslabyrint heet en dat een apparaat rond de 10.000 euro kost. “Toch ging ik aan de slag en via het Zilveren Kruis kreeg ik een ingang”, zegt Fem. Fonds SGS van Zilveren Kruis wilde meewerken. Het fonds ondersteunt projecten die een meerwaarde hebben voor de gezondheidszorg en verstrekt daarvoor donaties aan zorgorganisaties. Het fonds betaalde twee derde van de kosten. De Stichting Wonen en Zorg Staphorst, eigenaar van De Meestershof, wilde het restant voldoen. “Binnen een jaar is het gelukt om dit apparaat aan te schaffen. Daar zijn we dankbaar voor”, zegt Fem.

Groot succes

Sinds een paar weken staat de vinding van Fietslabyrint in het woonzorgcentrum in Staphorst en het ding is een groot succes. Er zijn meer dan 600 routes ingevoerd. Je kunt op de hele wereld fietsen, maar de omgeving van Staphorst is zeer populair. ‘Daar heb ik gewoond’, ‘oh, en daar woonde Hendrik’, klinkt het als bewoners achter het apparaat plaatsnemen en de benen in beweging zetten. De oude, vertrouwde omgeving glijdt langzaam voorbij op het scherm.

Stop je met trappen, dan stopt de fietsroute op het scherm. Op kruispunten kies je zelf een richting; zo kan je een stad, dorp of natuurgebied op verschillende manieren verkennen. De beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistische fietservaring.

Niet alleen is het Fietslabyrint goed voor het lijf, het zorgt ook voor gespreksstof en dus ontmoeting tussen de mensen. Fem: “Als er iemand fietst, komt er vaak iemand bij zitten. Er ontstaat dan een gesprek over de fietsroute, herkenningspunten, gezamenlijke kennissen. Ontmoeting is dan ook een belangrijk neveneffect en ook dat is heel goed voor de mentale gezondheid.”

Het Fietslabyrint is zo’n succes, dat De Meestershof wil dat meer senioren uit Staphorst er gebruik van kunnen maken om zo te zorgen voor beweging én ontmoeting. Ze hoeven geen bewoner van De Meestershof te zijn. “Mensen mogen zo komen of even bellen: 085 – 808 81 67”, zegt Fem. “We willen de drempel letterlijk heel laag houden.”

Stichting Wonen en Zorg Staphorst heeft als doelstelling het voorzien in levensloopbestendige huisvesting voor reformatorische ouderen in de gemeente Staphorst. De Meestershof biedt huisvesting voor mensen die intensieve zorg nodig hebben, maar ook aan senioren die nog veel zelf kunnen. Ook is er een dagbesteding.

Dit artikel verscheen op 19 juli 2023 in de Meppeler Courant. Tekst en foto: Eelco Kuiken