25 februari 2020 - Wilmine de Boer

Waar is mijn roze wolk? Kraamtranen & babyblues

Geplaatst in:

Huilen in je kraamweek terwijl je volop hoort te genieten? De roze wolk die wel grijs of soms zelfs zwart lijkt? Wees gerust: het is heel normaal en je bent echt niet de enige! Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft tijdens de kraamweek of de weken erna last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Het wordt je allemaal teveel en je moet ineens huilen.

Hormonen uit balans

Met de komst van een kindje verandert er ook zoveel in jullie gezin. Je hebt ineens een baby waar je 24/7 voor moet zorgen, je slaapt aanzienlijk minder (of zelfs niet); dit kost logischerwijs vaak veel energie en inspanning. Ook zijn de hormonen van een vrouw uit balans. Tijdens de zwangerschap gebeurde er van alles in je lichaam en werd er constant gezocht naar een hormonale balans voor jou en je kindje. Je lichaam had hier echt negen maanden voor nodig. Na de bevalling wordt deze hormoonbalans ineens verstoord en moet je lichaam zich razendsnel aanpassen aan de nieuwe situatie.

Huilbuien

De eerste dagen na de bevalling stroomt de adrenaline nog door je lichaam. Je bent blij met je kindje en voelt je erg gelukkig. Vanaf de derde of vierde dag, na een aantal gebroken nachten, begint de moeheid je op te breken.
Daar kunnen dan nog andere factoren bijkomen zoals stuwing, veel bezoek en een baby die veel huilt.
Ineens is het allemaal niet meer zo leuk dat de baby er is en kun je enorm tegen de nacht op zien. Voor je het weet krijg je een of meerdere huilbuien.

Stop het niet weg

En dat mag; het lucht op wanneer je huilt. Het is ook zwaar met een pasgeboren baby in je gezin. Het emotionele gevoel mag er zijn, stop het vooral niet weg. Soms heb je het nodig om te huilen. Na begripvolle en steunende woorden van je man of kraamverzorgende zie je het vaak alweer een stuk zonniger in. De bevestiging dat je het goed doet als (nieuwe) moeder heb je nodig.

Tranen van geluk

Er kunnen natuurlijk ook tranen van geluk zijn, of zomaar een huilbui zonder aanleiding. Het verschilt per vrouw of en waarom ze huilen. Iedere kraamvrouw ervaart alle veranderingen weer anders, ieder mens is immers uniek.

Openheid

Vaders kunnen natuurlijk ook emotioneel van slag zijn, of een moment hebben dat ze niet meer weten hoe ze het moeten doen. Wees open naar elkaar en bespreek regelmatig samen hoe het nu écht met jullie gaat.
Probeer naast de tijd voor jullie kind(eren) ook tijd te maken voor momenten samen.

Verdwijnen als sneeuw voor de zon

Meestal gaan kraamtranen na een dag tot 2 weken weer over. Heb je aanhoudend last van sombere gevoelens, stemmingswisselingen of negatieve gedachten over je baby? Het kan zijn dat er sprake is van een postnatale depressie. Het is dan raadzaam om contact op te nemen met de verloskundige en of huisarts.

Wilmine de Boer is 2 jaar kraamverzorgende bij RST Zorgverleners. In deze blogserie vertelt zij over haar ervaringen bij RST en geeft zij informatie over verschillende onderwerpen rondom geboorte en opvoeding. Lees en geniet mee!