15 juli 2021 - Mark van Gameren

Coronamaatregelen in de kraamzorg aangescherpt

Geplaatst in: ,

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen twee weken snel toegenomen. Daarom heeft het kabinet extra maatregelen genomen. De maatregelen gelden van zaterdag 10 juli 6.00 uur tot en met vrijdag 13 augustus. Vanwege deze situatie heeft Bo Geboortezorg, de brancheorganisatie voor kraamzorgorganisaties, het advies voor de kraamzorg aangescherpt. Hieronder lees je wat dat concreet betekent.

Intake

Afhankelijk van het risiconiveau in jouw regio doen we de intake fysiek of via beeldbellen. Staat het risiconiveau op 4 ‘Zeer Ernstig’? Dan vindt de intake plaats via beeldbellen. Dat doen we ook als er in jouw gezin sprake is van een (mogelijke) besmetting met het coronavirus. Bij een fysieke intake (alleen mogelijk vanaf risiconiveau 3 ‘Ernstig’ of lager) voeren wij vooraf een gezondheidscheck uit.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij zorgverlening binnen 1,5 meter draagt de kraamverzorgende een chirurgisch mondneusmasker (type IIR) en handschoenen. Op meer dan 1,5 meter afstand maakt de kraamverzorgende hierin haar eigen professionele afweging.

Is er tijdens de kraamweek in jouw gezin sprake van een (mogelijke) besmetting met het coronavirus? Dan draagt de kraamverzorgende een chirurgisch mondneusmasker, handschoenen, een schort en een spatbril. We verlenen dan kraamzorg via de werkinstructie Thuisisolatie bij coronabesmetting tijdens kraambed, die is opgesteld door het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ).

Kraamvisite

Door de negatieve ontwikkeling van de situatie rond het coronavirus, is het risiconiveau in veel regio’s verhoogd. Op dit moment (15 juli 2021) zitten dertien regio’s op niveau 3 ‘Ernstig’ en elf regio’s op niveau 4 ‘Zeer Ernstig’. Kijk voor het meest actuele overzicht op het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

Bij risiconiveau 3 ‘Ernstig’ zijn er in de kraamperiode maximaal 2 externe bezoekers welkom, mits het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

Woon je in een regio waar risiconiveau 4 ‘Zeer Ernstig’ geldt? Dan adviseren we om geen bezoek te ontvangen in de kraamweek. Raambezoek (buiten) of beeldbellen is wel mogelijk.

Het dringende advies vanuit de kraamzorgsector blijft om het externe bezoek zoveel mogelijk te beperken op het moment dat de kraamverzorgende aanwezig is. Dat voorkomt dat jij, je gezinsleden of onze kraamverzorgenden in situaties komen met veel verschillende contacten en dus een grotere kans op besmetting. We doen er alles aan om iedereen optimaal te beschermen. Dat zorgt ervoor dat we de continuïteit van zorg het beste kunnen waarborgen.

Mantelzorg

In de zomerperiode kan het voorkomen dat wij minder uren kraamzorg verlenen en mantelzorg noodzakelijk is. Probeer dan een of twee vaste mantelzorgers aan te wijzen om zoveel mogelijk wisseling van contacten te voorkomen.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 09.00 en 10.00 uur en tussen 16.00 en 17.00 uur bellen op telefoonnummer 085 – 808 20 85.