26 april 2021 - Mark van Gameren

Coronamaatregelen voor de kraamzorg nog niet versoepeld

Geplaatst in: ,

Een versoepeling van de huidige coronamaatregelen in de kraamzorg is op dit moment nog niet mogelijk. Dat is het advies van Bo Geboortezorg, de brancheorganisatie voor kraamzorgorganisaties, waarmee wij in nauw contact staan. De eerder gecommuniceerde maatregelen en adviezen blijven van kracht. Hieronder zetten we deze nog eens op een rij.

Intake

Het risiconiveau voor alle regio’s in ons land staat op dit moment op ‘Zeer Ernstig’. Dit is terug te zien op het dashboard coronavirus van de overheid. Om die reden doen we de intake alleen telefonisch (beeldbellen is mogelijk).

Mondkapje binnen 1,5 meter

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijft hoog. Daarom adviseren we dringend om tijdens de kraamweek een mondkapje te dragen als de kraamverzorgende op minder dan 1,5 meter afstand van jou is. Hiermee hopen we het risico op besmetting nog verder te verkleinen en te voorkomen dat kraamverzorgenden uitvallen. Dat kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor het zorgaanbod.

Kraambezoek

Bo Geboortezorg heeft een duidelijk overzicht gemaakt van welke coronamaatregelen worden genomen bij welk risiconiveau. Lees de informatie goed door. In alle regio’s geldt het risiconiveau ‘Zeer Ernstig’. Overdag mag je dan geen kraambezoek ontvangen in de kraamtijd. Wel zijn bezoekers welkom om op raamvisite (buiten) te komen. Is onze kraamverzorgende weg? Dan geldt dat binnen maximaal één bezoeker per dag is toegestaan.

Gezondheidsklachten

Heb je zelf of heeft een van je huisgenoten last van verkoudheidsklachten, of van andere klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het dringende advies om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een coronatest. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de (verdere) inzet van kraamzorg. Het maken van een afspraak voor een coronatest kan telefonisch via 0800 – 1202 of online (met DigiD).

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als jij, iemand in je gezin, of onze kraamverzorgende verkouden is én de uitslag van de coronatest negatief is, dan werkt onze kraamverzorgende met een mondkapje en handschoenen. Binnen de 1,5 meter zet ze ook een veiligheidsbril op.

Is de testuitslag bij jou of iemand uit je gezin positief? Dan werkt onze kraamverzorgende met een mondkapje, handschoenen, veiligheidsbril en een speciaal schort. De zorguren worden in dat geval ingekort naar kortdurende, noodzakelijke zorg bij jou thuis, aangevuld met zorg op afstand via beeldbellen.

Besmetting op school

Nu de scholen (deels) weer open zijn, is het belangrijk dat scholen en ouders er alles aan doen om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken. Is er op de school van jouw zoon of dochter toch sprake van een besmetting? Dan stellen wij het zeer op prijs als je dit aan onze kraamverzorgende kenbaar maakt.

Inzet leerlingen/stagiairs

Voor onze leerlingen en/of stagiairs die op dit moment bezig zijn met hun stage in de kraamzorg, geldt dat zij hiermee door kunnen gaan zolang zij geen gezondheidsklachten hebben. Zijn die er wel? Dan worden ze niet ingezet. Leerlingen en/of stagiairs moeten zich dan laten testen en mogen pas weer aan het werk als de testuitslag negatief is, of als zij minimaal 24 uur klachtenvrij zijn.

Verder geldt dat een stage pas vervolgd kan worden als het gehele kraamgezin en onze kraamverzorgende klachtenvrij zijn.

Zorguren

Bij capaciteitsproblemen vanwege het coronavirus, moeten wij de zorguren afschalen. Dat betekent dat we dan minder zorguren aan bed kunnen geven dan bij de intake was geïndiceerd. Eventueel kan dit worden aangevuld met zorg op afstand. We vragen hier je begrip voor.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur bellen op telefoonnummer 085 – 808 20 85. Een leidinggevende Kraamzorg staat je dan te woord.

Zodra een versoepeling van de huidige maatregelen mogelijk is, communiceren we dat op onze website.