24 september 2021 - Mark van Gameren

Coronamaatregelen voor de kraamzorg per 25 september

Geplaatst in: ,

Tijdens de persconferentie van dinsdag 14 september heeft het demissionaire kabinet een wijziging van de coronamaatregelen aangekondigd. In dit bericht lees je wat dat betekent voor de kraamzorg die wij verlenen.

Vanaf 25 september is het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Wel blijft het verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand.

Wat verandert er verder?

Intakegesprekken

Het houden van fysieke intakegesprekken is weer mogelijk. Voorwaarde is wel dat er niemand in jouw gezin klachten heeft die passen bij het coronavirus. Veelvoorkomende klachten zijn: verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping). Voorafgaand aan de intake stellen wij hier een aantal vragen over.

Kraambezoek

Kraambezoek is weer welkom. Tijdens de aanwezigheid van onze kraamverzorgende moet dit wel in overleg plaatsvinden. Ons advies is dat de kraamverzorgende het contact met bezoekers zoveel mogelijk vermijdt, dus maak daar goede afspraken over.

Er geldt geen maximum aantal bezoekers meer, maar voorzichtigheid blijft geboden. Laat per keer daarom een klein aantal personen tegelijk op bezoek komen, ook in verband met de beperkte ruimte in een slaapkamer. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie en houd de hygiëneregels in acht.

Krijg je kraamzorg van een kraamverzorgende (met een huisgenoot) uit een risicogroep? Dan is het dringende advies om geen kraambezoek te ontvangen op het moment dat de kraamverzorgende aanwezig is.

Verder is het belangrijk om geen bezoekers te ontvangen die klachten hebben die passen bij het coronavirus.

Beleid RST Zorgverleners

Als kraam- en thuiszorgorganisatie verlenen we zorg aan vaak kwetsbare cliënten. Daarom kiezen wij ervoor om het huidige beleid met betrekking tot de 1,5 meter maatregel te continueren. Ons dringende advies is: afstand houden.

Daarnaast blijven onze kraamverzorgenden en andere zorgprofessionals gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de zorgverlening. Dit omdat de gevolgen van het afschaffen van de 1,5 meter maatregel en de wisseling van seizoen (van zomer naar herfst) nog onduidelijk zijn.

Verder maken wij geen onderscheid (in beleid) tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn. Wij respecteren ieders privacy. Daarom vragen wij onze cliënten en kraamverzorgenden niet of of zij gevaccineerd zijn.