3 juni 2021 - Mark van Gameren

Coronamaatregelen voor de kraamzorg versoepeld

Geplaatst in: ,

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van COVID-19 daalt. Datzelfde geldt voor het aantal positieve coronatests. Daarnaast stijgt de vaccinatiegraad. Dat is voor het kabinet aanleiding om de coronamaatregelen verder te versoepelen. In dit bericht lees je wat dat betekent voor de kraamzorg die wij verlenen.

RST Zorgverleners volgt de adviezen van Bo Geboortezorg, de brancheorganisatie voor kraamzorgorganisaties. Het dringende advies vanuit de kraamzorgsector blijft om het externe bezoek zo veel mogelijk te beperken. Dat voorkomt dat jij, je gezinsleden of onze kraamverzorgenden in situaties komen met veel verschillende contacten en dus een grotere kans op besmetting. We doen er alles aan om iedereen optimaal te beschermen. Dat zorgt ervoor dat we de continuïteit van zorg het beste kunnen waarborgen.

Bezoekregeling vanaf 5 juni 2021

Het kabinet laat D.V. 5 juni diverse coronamaatregelen los of past deze aan. Vanaf die datum is het advies voor het ontvangen van kraambezoek: maximaal 2 personen (bij voorkeur) uit hetzelfde huishouden per dag tijdens de kraamzorgperiode. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Verder is het belangrijk dat:

  • het in de ruimte mogelijk moet zijn om 1,5 meter afstand te houden.
  • het kraamgezin ervoor zorgt dat er geen bezoekers met gezondheidsklachten op bezoek komen.
  • de kraamverzorgende mag bepalen of ze in contact wil komen met het kraambezoek. Kraambezoek kan in een aparte kamer worden ontvangen, of op bezoek komen op het moment dat de kraamverzorgende niet aanwezig is. Overleg dit met de kraamverzorgende.
  • tijdens de baring naast de partner maximaal 1 ondersteuner wordt toegelaten.
  • de verloskundige wordt geïnformeerd over de bezoekregeling in het gezin.

Let op: kraamverzorgenden, leerlingen, verloskundigen en JGZ-medewerkers vallen niet onder het aantal externe bezoekers dat een gezin volgens de RIVM-richtlijnen mag toelaten.

Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Is er sprake van een (ogenschijnlijk) niet-besmette situatie? Dan draagt de kraamverzorgende bij binnenkomst en tijdens de zorgverlening binnen de 1,5 meter een mondkapje. Bij direct contact met jou en je pasgeboren kindje draagt de kraamverzorgende ook handschoenen.

In een (mogelijk) besmette situatie werkt de kraamverzorgende volgens het protocol Thuisisolatie bij coronabesmetting tijdens kraambed.

Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het advies om binnen de 1,5 meter, net als de kraamverzorgende, een mondkapje te dragen.

Grootte van de kraamkamer en plaats van bevalling

Als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden met bezoekers, omdat de kraamkamer te klein is, is het advies minder bezoek te ontvangen als de kraamverzorgende aanwezig is. Verder adviseren wij om tijdens de baring alleen een extra ondersteuner toe te laten naast de partner als er voldoende ruimte is op de plek van de bevalling.

Basisregels

Tot slot is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt: handen wassen, afstand houden en thuisblijven of testen bij klachten.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 09.00 en 10.00 uur en tussen 16.00 en 17.00 uur bellen op telefoonnummer 085 – 808 20 85.

Zodra verdere versoepelingen van de maatregelen mogelijk is, communiceren we dat op onze website.