4 april 2024 - rstzorg

Dagbesteding De Uithof biedt structuur, aandacht en gezelligheid

Sinds de Staphorster Annigje Knol (82) twee jaar geleden voor het eerst naar de dagbesteding van RST Zorgverleners ging – toen nog gevestigd in De Leerkamer – is er een hoop veranderd. “Ik werd eigenlijk een beetje overgehaald”, zegt ze semi-mopperend. “Ze wilden mij er gewoon bij hebben.” Ze trekt haar kraplap recht en gaat nog meer rechtop zitten. Haar begeleidster Geertje Vos kijkt haar met ondeugende ogen aan. “Maar heb je het goed naar je zin hier Annigje?”, vraagt ze met een lach. “Nou prima wel,” antwoordt Annigje, en haar ogen beginnen te glinsteren.

In dagbestedingsruimte De Uithof van woonzorgcentrum De Meestershof in Staphorst heerst een gezellige en gemoedelijke sfeer. Verschillende deelnemers, waarvan een groot aantal dames gekleed in traditionele klederdracht, zitten gezamenlijk met een kopje koffie en keuvelen samen over de laatste nieuwtjes. Als er een naam valt, weten ze allemaal meteen over wie het gaat. “Iedereen kent elkaar hier in Staphorst, althans vroeger. Nu zijn er ook mensen van buitenaf komen wonen”, legt een van de dames uit.

Annigje  Knol komt drie keer per week naar de dagbesteding. “Ik word gebracht en gehaald door ANWB AutoMaatje Staphorst. Voorheen deden mijn man en dochter dat altijd. Haar zus is ook aanwezig. Toen Annigje twee jaar geleden werd gevraagd om deel te nemen aan deze dagbesteding, stond ze er aanvankelijk niet voor open. “Ik merkte wel dat mijn lichaam achteruitging en dat ik steeds minder kon. Maar dat vond ik niet zo erg. Mijn man en ik houden allebei veel van lezen, dus we vervelen ons nooit.”

Toch liet ze zich overhalen. “Ik vond het leuk om weer eens andere mensen te zien en nieuwe sociale contacten te maken. Bovendien bevalt het ritme. ’s Morgens drinken we koffie en lezen een stukje uit de Bijbel en een dagboek en zingen we een psalm. Daarna spelen we vaak een vragenspel.” Ze kijkt naar Geertje. “Ik vind het het mooist als meester Kin, de oude hoofdmeester, langskomt.” Ze giechelt. “Hij is een vrijwilliger en mijn favoriet.”

Geertje lacht instemmend. “Vrijwilligers zijn voor ons echt van onschatbare waarde. Zowel vrijwilligers als begeleiders hebben hier hetzelfde doel: deze mensen een mooie en zinvolle dag bezorgen.” Volgens Geertje is persoonlijke aandacht hierbij het allerbelangrijkst. “Mensen komen hier vaak omdat ze thuis steeds eenzamer worden. Een persoonlijk gesprekje en echte aandacht kunnen ervoor zorgen dat iemand ineens weer gaat stralen. Mensen zeggen weleens: ‘Als Geertje er is, is er altijd roerigheid.’ En dat klopt ook. En als ze dan bij het afscheid ook nog even zeggen: ‘Ik ben ook blij dat jij er was’, dan is mijn dag weer goed.”

Vanaf 11.30 uur stapt de eerste vrijwilliger binnen en wordt de tafel gedekt voor de warme maaltijd. Dan gaat de groep met elkaar eten. Daarna kan iedereen zelf invulling geven aan de tijd. De een gaat even rusten in zijn of haar appartement, terwijl de ander een rondje gaat wandelen. Weer een ander leest een boek of breit in de ruststoel of maakt een rondje in het fietslabyrint.

Rond 14.00 uur stapt de volgende vrijwilliger binnen en start de middag met koffie en thee, waarna er geknutseld wordt, of de spieren worden losgemaakt in een bewegingsspel. Na het fruitmoment wordt iedereen om 16.00 uur weer opgehaald om naar huis te gaan.

Of Annigje  het naar haar zin heeft? “Ach, het moet maar”, mompelt ze. Maar haar gezicht spreekt boekdelen. Ze geniet van het geklets met de andere dames en maakt grapjes met de vrijwilligers. “Aan alles merken we dat ze hier geniet”, merkt Geertje op. “Het is waardevol dat ze op deze manier de deur uitgaat en andere sociale contacten heeft dan thuis. Van mantelzorgers hoor ik regelmatig hoezeer hun dierbaren zijn opgeknapt sinds ze hier komen. Dat is echt geweldig.”

Geertje: “Hoewel De Uithof vaak een fijne plek is, zijn er ook moeilijke momenten die ons raken. We werken namelijk met een groep mensen die kwetsbaar zijn, en soms moeten we afscheid nemen. Het is ingrijpend wanneer we cliënten verliezen met wie we een sterke band hebben opgebouwd. Deze momenten zijn moeilijk voor zowel onze groep als onze medewerkers. Ze herinneren ons echter aan de diepgaande betekenis van ons werk. In de laatste levensfase aanwezig zijn, een waardevolle relatie opbouwen, eenzaamheid verlichten, en elke dag zinvol maken. Dat is waar het om draait.”

 

Is uw belangstelling gewekt? Kom dan gerust eens langs om nader kennis te maken. U kunt hiervoor een afspraak maken door te bellen naar 085 – 808 84 65. Of kijk op www.rstzorg.nl/dagbesteding. Hier vindt u ook meer informatie over de benodigde indicatie.