27 mei 2021 - Geen Auteur

“In zijn ogen glinstert de vechtlust, de wil om door te gaan”

Stil zitten we in de woonkamer. Ik als jonge palliatief verpleegkundige tegenover een oude man vol wijsheid en levenservaring. Hij was altijd sterk en is dat nog steeds. Alleen lijkt hij in niets meer op de persoon die hij was. En toch, in zijn ogen glinstert de vechtlust, de wil om door te gaan.

Nooit was hij ziek. Maar een paar weken terug ging hij toch met klachten naar de huisarts. Enkele dagen geleden kreeg hij de boodschap: kanker. Met daarbij: ‘we kunnen u niet meer genezen.’ Lamgeslagen kwam hij uit het ziekenhuis. En nu? “Gewoon verder leven, dat gaat niet meer. Maar ik ben ook niet ‘ziek’ genoeg om op bed te gaan liggen en maar te kijken hoe verder”, vertelt hij. Hoe moet ik hiermee omgaan? Wat kan ik verwachten? Het zijn zomaar wat vragen die door zijn hoofd spelen.

De arts in het ziekenhuis adviseerde hem om contact op te nemen met een palliatief verpleegkundige. Iemand die kan helpen in het verwerkingsproces en gelijk kan letten op achteruitgang van de ziekte, zodat er tijdig hulp ingezet kan worden als dat nodig is. Maar ook iemand die er is voor de naasten. Iemand waar ze hun verhaal aan kwijt kunnen, en terecht kunnen met vragen. Want deze diagnose treft niet alleen meneer, maar zijn hele familie.

Er volgen mooie gesprekken. Gesprekken over het verleden en over de toekomst. Gods Woord staat daarin regelmatig centraal.

Daar zitten we weer. Een man vol wijsheid en ervaring, en een jonge verpleegkundige met kennis over de ziekte. Het is geen eenrichtingsverkeer. Het vertrouwen groeit. We leren van elkaar. Samen bespreken we hoe we de beste kwaliteit van leven én van sterven kunnen ervaren én geven. En ik als palliatief verpleegkundige? Ik leer, voornamelijk over wat het belangrijkste is in het leven (en sterven).

Marinda Verschuure-Meeuwsen
Palliatief verpleegkundige bij RST Zorgverleners
BIG-nummer: 29921338030

Deze blog is onderdeel van de blogserie ‘Specialistische zorg’, die beurtelings wordt verzorgd door onze wondverpleegkundigen, casemanagers dementie, oncologieverpleegkundige en palliatief verpleegkundigen.