30 juni 2021 - Geen Auteur

Langer thuis wonen met dementie door leefstijlmonitoring

Mevrouw De Jong heeft dementie. Ze woont nog zelfstandig, en met hulp van familie gaat dat redelijk. Wel gaat mevrouw, zowel geestelijk als lichamelijk, langzaam achteruit. Ze wordt wankel op haar benen en de familie vraagt zich steeds vaker af of het mevrouw wel lukt om iedere avond veilig naar bed te komen. Om die twijfel weg te nemen, is in overleg met mevrouw De Jong een aantal maanden geleden besloten om de zorg in te schakelen voor hulp bij het naar bed gaan.

In de afgelopen periode is echter gebleken dat mevrouw ’s avonds nog op een veilige en verantwoorde manier voor zichzelf kan zorgen. De aanwezigheid van onze zorgverleners maakt dat mevrouw zelfs een beetje zenuwachtig wordt. Toch is de familie er niet gerust op. De bezorgdheid over de situatie van hun moeder en oma blijft. Gaat alles goed? Valt mama/oma niet? Is er sprake van een vaste dagelijkse structuur?

Nieuwe vorm van zorg

Na een gesprek met de dochter, zoon en schoondochter van mevrouw De Jong besluiten we gezamenlijk om een nieuwe vorm van zorg voor mevrouw in te zetten: leefstijlmonitoring van Sensara. Daarbij worden op allerlei plekken in huis sensoren geplaatst waarmee inzicht kan worden verkregen in het leefpatroon van mevrouw De Jong. Ook kan op die manier afwijkend gedrag worden weergegeven.

De sensoren en locatiebepalingstechnieken in huis generen data over de situatie van mevrouw De Jong. Die data is zichtbaar in de SensaraCare-app, waarmee de familie en ik inzicht hebben in de leefstijl en het gedrag van mevrouw.

Deze nieuwe vorm van zorg geeft de familie meer rust. Voor mij als casemanager dementie helpt dit systeem om nog sneller in te spelen op een verandering in de leefstijl of gewoonten van mevrouw, bijvoorbeeld door het (tijdelijk) inzetten van (extra) zorg. En voor mevrouw De Jong? Die kan door deze nieuwe technologie langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Claudy Jansen
Casemanager dementie / wijkverpleegkundige
BIG-nummer: 79922601630

Wilt u weten wat onze casemanagers dementie voor u kunnen betekenen? Kijk dan op www.rstzorg.nl/wijkverpleging/dementiezorg.

De naam van de cliënt is om privacyredenen gefingeerd.

Deze blog is onderdeel van de blogserie ‘Specialistische zorg’, die beurtelings wordt verzorgd door onze wondverpleegkundigen, casemanagers dementie, oncologieverpleegkundige en palliatief verpleegkundigen.