25 juni 2021 - Mark van Gameren

Versoepeling coronamaatregelen voor de kraamzorg vanaf 26 juni

Geplaatst in: ,

Het aantal coronabesmettingen daalt en het aantal gevaccineerden stijgt snel. Dat is voor het kabinet aanleiding om op zaterdag 26 juni de vierde stap in het openingsplan te zetten. Dat betekent dat er vanaf die datum weer veel meer mogelijk is. Het houden van anderhalve meter afstand blijft de norm. Wat de versoepelingen concreet betekenen voor onze kraamzorg, lees je in dit bericht.

Kraamvisite

De huidige besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames zorgen ervoor dat het risiconiveau in de meeste regio’s in ons land is bepaald op niveau 2 ‘Zorgelijk’. Is er in jouw gezin geen sprake van een (mogelijke) coronabesmetting? Dan geldt het dringende advies om maximaal 6 bezoekers per dag te ontvangen in de kraamperiode.

De kraamzorgsector roept echter op het externe bezoek zo veel mogelijk te beperken op het moment dat de kraamverzorgende aanwezig is. Dat voorkomt dat jij, je gezinsleden of onze kraamverzorgenden in situaties komen met veel verschillende contacten en dus een grotere kans op besmetting. We doen er alles aan om iedereen optimaal te beschermen. Dat zorgt ervoor dat we de continuïteit van zorg het beste kunnen waarborgen.

Voorwaarden voor kraamvisite:

  • In de ruimte moet het mogelijk zijn om 1,5 meter afstand te houden.
  • Het kraamgezin zorgt ervoor dat bezoekers met coronagerelateerde klachten niet op visite komen.
  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen.

Het is raadzaam om het risiconiveau in jouw regio in de gaten te houden. Dat kan via het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Verandert het niveau naar 4 ‘Zeer Ernstig’? Dan is het niet mogelijk om kraamvisite te ontvangen als de kraamverzorgende aanwezig is. Op regionaal niveau zijn aanvullende afspraken mogelijk.

Ventilatie

Wij adviseren om ruimtes in huis regelmatig te ventileren na vertrek van de visite en voor de komst van de kraamverzorgende. Daarmee verklein je de besmettingskans.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Bij directe zorgverlening binnen 1,5 meter draagt de kraamverzorgende een mondkapje, handschoenen en zo nodig een schort.

Intake

Het is weer mogelijk om fysieke intakegesprekken te houden, tenzij er redenen zijn om dat niet te doen, zoals coronagerelateerde klachten of contact met iemand die positief is getest. Indien gewenst is het mogelijk een mondkapje te dragen tijdens het intakegesprek.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 09.00 en 10.00 uur en tussen 16.00 en 17.00 uur bellen op telefoonnummer 085 – 808 20 85.