15 januari 2021 - Mark van Gameren

Wat betekent de verlengde lockdown voor onze kraamzorg?

Geplaatst in: ,

Het aantal coronabesmettingen daalt niet snel genoeg. Daarom heeft het kabinet deze week besloten dat Nederland tenminste tot en met 9 februari 2021 in lockdown blijft. Voor onze kraamzorg betekent dit dat de huidige maatregelen en adviezen tot en met die datum niet veranderen. We zetten ze hieronder nog eens op een rij.

RST Zorgverleners volgt de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de GGD, waarmee het in nauw contact staat. Daarnaast volgen we de adviezen van Bo Geboortezorg, de brancheorganisatie voor kraamzorgorganisaties, die voorschrijft wat de coronamaatregelen concreet betekenen voor de kraamzorg. We doen er alles aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We informeren onze medewerkers direct als richtlijnen veranderen en/of (landelijk of regionaal) bijzondere maatregelen worden getroffen.

Intake

De lockdown, die in ieder geval geldt tot en met 9 februari 2021, is landelijk. Dat betekent dat het risiconiveau voor alle regio’s in ons land op ‘Zeer Ernstig’ staat. Dit is terug te zien op het dashboard coronavirus van de overheid. Om die reden doen we de intake alleen telefonisch (beeldbellen is mogelijk).

Kraambezoek

Bo Geboortezorg heeft een duidelijk overzicht gemaakt van welke coronamaatregelen worden genomen bij welk risiconiveau. Lees de informatie goed door. In alle regio’s geldt het risiconiveau ‘Zeer Ernstig’. Overdag mag je dan geen kraambezoek ontvangen in de kraamtijd. Bezoek in de avonduren is zeer beperkt mogelijk. We adviseren om maximaal één bezoeker van 13 jaar of ouder per avond te ontvangen. Wees daar dus zeer terughoudend in en laat niet iedere avond bezoek komen. Het is belangrijk om alert te zijn op de gezondheidstoestand van de bezoekers en de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Het dringende advies van Bo Geboortezorg is om het externe bezoek zo veel mogelijk te beperken en bij voorkeur niet te doen. Hiermee wordt voorkomen dat kraamgezinnen, maar ook onze kraamverzorgenden, in situaties komen met veel verschillende contacten en dus een grotere kans op besmetting. Op deze manier kunnen kraamgezinnen en kraamverzorgenden optimaal worden beschermd én kan de continuïteit van zorg het beste worden gewaarborgd.

Gezondheidsklachten

Heb je zelf of heeft een van je huisgenoten last van verkoudheidsklachten, of van andere klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het dringende advies om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een coronatest. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de (verdere) inzet van kraamzorg. Het maken van een afspraak voor een coronatest kan telefonisch via 0800 – 1202 of online (met DigiD).

Kinderen testen op corona

Op advies van het RIVM is het testbeleid voor kinderen onlangs door de overheid aangepast. Kinderen onder de 12 jaar hoefden meestal niet getest te worden. Door dat nu wel te doen, is beter te zien of de nieuwe variant van het coronavirus zich via kinderen verspreidt.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als jij, iemand in je gezin, of onze kraamverzorgende verkouden is én de uitslag van de coronatest negatief is, dan werkt onze kraamverzorgende met een mondkapje en handschoenen. Binnen de 1,5 meter zet ze ook een veiligheidsbril op.

Is de testuitslag bij jou of iemand uit je gezin positief? Dan werkt onze kraamverzorgende met een mondkapje, handschoenen, veiligheidsbril en een speciaal schort. De zorguren worden in dat geval ingekort naar kortdurende, noodzakelijke zorg bij jou thuis, aangevuld met zorg op afstand via beeldbellen.

Inzet leerlingen/stagiairs

Voor onze leerlingen en/of stagiairs die op dit moment bezig zijn met hun stage in de kraamzorg, geldt dat zij hiermee door kunnen gaan zolang zij geen gezondheidsklachten hebben. Zijn die er wel? Dan worden ze niet ingezet. Leerlingen en/of stagiairs moeten zich dan laten testen en mogen pas weer aan het werk als de testuitslag negatief is, of als zij minimaal 24 uur klachtenvrij zijn.

Verder geldt dat een stage pas vervolgd kan worden als het gehele kraamgezin en onze kraamverzorgende klachtenvrij zijn.

Overige maatregelen

Naast de hierboven genoemde maatregelen, adviseren wij om:

  • 1,5 meter afstand te houden tot andere personen.
  • raambezoek te ontvangen met een maximum van twee personen (uit één huishouden) tegelijk.
  • zeer terughoudend te zijn met het ontvangen van bezoek dat net is teruggekeerd van vakantie.
  • gebruik te maken van raamvisite, videobellen en bezoekers buiten te ontvangen als het weer het toelaat.

Zorguren

Bij capaciteitsproblemen vanwege het coronavirus, moeten wij de zorguren afschalen. Dat betekent dat we dan minder zorguren aan bed kunnen geven dan bij de intake was geïndiceerd. Eventueel kan dit worden aangevuld met zorg op afstand. We vragen hier je begrip voor.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur bellen op telefoonnummer 085 – 808 20 85. Een leidinggevende Kraamzorg staat je dan te woord.