15 mei 2020 - Mark van Gameren

Wijziging gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen bij de partus en in de kraamzorg

Geplaatst in:

Op 12 mei 2020 zijn de maatregelen voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapjes en handschoenen) versoepeld. Ook zijn stagiairs weer welkom in de kraamgezinnen.

Is er bij de partus of in de kraamzorg sprake van een gezonde situatie in het kraamgezin, en zijn er geen klachten van corona? Dan gebruiken we in principe geen persoonlijke beschermingsmiddelen meer. Een enkele verloskundige kan daar een uitzondering op maken. Onze kraamverzorgende overlegt met jou of je prijs stelt op het gebruik van een mondkapje en handschoenen binnen de 1,5 meter afstand. Als dit het geval is, draagt zij deze. Kiest de kraamverzorgende er zelf voor om beschermingsmiddelen te dragen, kan dan ook. Als jij, een gezinslid of de kraamverzorgende klachten heeft van verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, werken we altijd met persoonlijke beschermingsmiddelen.

Inzet stagiairs

Voor onze kraamverzorgenden in opleiding geldt dat zij weer stage mogen lopen in de kraamgezinnen. Daarbij volgen we de richtlijn van de Rijksoverheid voor bezoek thuis. Die richtlijn houdt in dat je maximaal 3 mensen mag ontvangen buiten de mensen die in het huis wonen. Neemt de verloskundige ook een stagiair mee? Dan betekent dat een van de stagiairs, de verloskundige of de kraamverzorgende de woning tijdelijk moet verlaten.