1 mei 2023 - rstzorg

Blog | Kijk naar wat iemand nog wel kan

Voorzichtig gaat de deur open. Argwanend kijken twee ogen mij aan. Ik stel mezelf voor en langzaam doet mevrouw de deur verder open. In de kamer zit haar echtgenoot al te wachten. “Goedemorgen. Kom verder hoor!”

Ik leg het echtpaar uit waarom ik op gesprek kom. Ook vraag ik hoe het gaat. Na een tijdje begint mevrouw te vertellen. Dat ze langzaam dingen vergeet. En dat dat zo lastig is. Het maakt mevrouw verdrietig. “Maar toch gaat het naar omstandigheden goed hoor. Mijn man is tot grote steun als ik het even niet meer weet.”

Mevrouw zoekt veel bevestiging bij haar echtgenoot, dat merk ik tijdens het gesprek. Meneer geeft aan het moeilijk te vinden. Vooral de verandering in het gedrag van zijn vrouw, maar ook de zorgwereld die voor hem totaal onbekend is. Alleen luisteren is voor nu genoeg.

Dementie is een ingrijpende ziekte, voor degene die het krijgt, maar ook voor familieleden en vrienden. Juist dan is een vaste begeleider belangrijk. Iemand aan wie je je vragen kunt stellen, die naar je luistert, maar ook helpt met het zoeken naar oplossingen.

Als casemanager dementie probeer ik deze rol te vervullen. Hierin zijn de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers leidend. Als ik een tip mag geven voor het omgaan met mensen met dementie: geef eens wat vaker een complimentje. Want meestal wordt er gekeken naar wat iemand niet meer kan, maar laten we vooral niet vergeten wat die persoon nog wel kan!

Iemand is niet dement, maar heeft dementie. Zullen we dat niet vergeten?

Annemarie Koelewijn
Casemanager dementie

Deze blog is onderdeel van de blogserie ‘Specialistische zorg’, die beurtelings wordt verzorgd door onze wondverpleegkundigen, casemanagers dementie, oncologieverpleegkundige en palliatieve zorg verpleegkundigen.