23 juli 2020 - Mark van Gameren

“Uiteindelijk slaat de balans door naar dankbaarheid”

Ieder jaar verwelkomen we bij RST Zorgverleners vele leerlingen en studenten voor hun stage in de thuis- of kraamzorg. Maar gisteren hadden we een wel heel bijzondere stagiair: burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Hij ging een ochtend mee op route met Jeanitha Oostdijk, verpleegkundige in ‘s-Gravenpolder.

Het aantal werkafspraken is in de zomerperiode vaak minder dan tijdens de rest van het jaar, ook voor veel burgemeesters. Het voordeel: meer tijd voor andere zaken. En wat is er dan leuker om in de keuken te kijken bij verschillende bedrijven en organisaties in je eigen gemeente? Om zo een beter beeld te krijgen van wat er speelt in bepaalde sectoren en leeft onder inwoners. Met die insteek startte burgemeester Dijksterhuis om 9.00 uur zijn ‘zomerstage’ bij RST.

Het verschil maken

Tijdens de speciaal georganiseerde route was er voor de burgervader voldoende tijd om met cliënten en met Jeanitha te spreken over wat thuiszorg voor iemand betekent. En hoe je als zorgverlener het verschil kunt maken. “Voor cliënten is het vaak inleveren. Zo voelden de mensen die ik sprak het ook. Toch geeft het hen ook weer veel terug. Door de zorg die ze krijgen kunnen ze bijvoorbeeld langer samen blijven wonen. Dat is veel waard. En hoewel het soms misschien als een teruggang wordt gevoeld, slaat de balans uiteindelijk door naar dankbaarheid.”

Waardering

Dijksterhuis heeft veel waardering voor het werk van Jeanitha en andere zorgverleners. “Daar neem ik mijn pet voor af. Ik zie dat ze met veel liefde, geduld en respect hun cliënten helpen. Niets is te veel. En hoewel ze in veel verschillende huizen komen, is er altijd de bereidheid om er iets van te maken.”

Dezelfde taal

Voordat de burgemeester aan zijn zomerstage begon, stelde hij zichzelf de vraag waarom er reformatorische thuiszorg bestaat. Het antwoord daarop werd hem tijdens de route snel duidelijk. “Ik heb de meerwaarde in de praktijk kunnen zien. Het begrijpen van elkaars leefwereld en het spreken van dezelfde taal is een niet te onderschatten plus. Dat zorgt ervoor dat drempels wegvallen, of dat men zich sneller thuis en vertrouwd voelt bij de zorgverlener. Alleen al de gebeden die voor en na het eten worden uitgesproken met en voor de cliënt. Die betekenen zoveel!”

Groot plezier

Met groot plezier blikt Dijksterhuis terug op zijn stage in de wijkverpleging bij RST. “Ik heb een inkijk gekregen in het vak, en heb nog meer waardering voor het belangrijke werk van Jeanitha en haar collega’s! Ik hoop dat jullie, met Zijn hulp, nog veel mensen mogen bijstaan!”